Blogg

Lite nya bilder

2016-01-12 14:51

Idag tog vi bilder på några av hundarna, av mina vart det Envy och Elda som fick agera fotomodeller  Sen vart det några bilder på Storm som delägs med Ultimate Navy's också.

11 månader

11 månader

11 månaderEnvy 11 månader gammal. Otroligt fin är hon! Synd med de busiga örona men vilket huvud hon har denna tös och ett av de finaste betten jag har sett  Envy är efter Kirra X Stripe alltså E-kullen. Om allt går rätt vid hälsotesterna så hoppas vi på en härlig kull efter denna dam under 2017 eller 2018.

1245

Lilla Elda är från min F-kull Stella X Nitro. Hon är 4 månader gammal och har en härlig exteriör! Hon gör sig alldra bäst i rörelse, vilket steg hon har! Denna tös ska bli riktigt spännande att ställa ut i framtiden!

storm 2storm1

Storm, Ascott Sallystaff i stamtavlan, är nu 16 månader gammal och en rejäl bit!  Ca 40-41 cm hög och ett riktigt kraftfullt huvud! Storm är ögonlyst UA och kommer röntgas inom det närmate så förhoppningsvis kommer han vara tillgänglig som avelshane nu i vår

Kategori: E-kullen, Elda, Envy, F-kullen, Kirra, Stella, Storm

Staffens mentalitet

2016-01-03 13:15

På senare tid har jag haft VÄLDIGT många intressenter som hört av sig till mig och sagt/skrivit att de vill ha en staffe för att de har träffat en "som va så lugn". En annan vanlig kommentar är "vi vill ha en lite lugnare individ" eller "vi vill ha den lugnaste individen i kullen". Jag känner att jag måste adressera de här tankebanorna och även skriva en liten beskrivning av staffen som ras (som jag uppfattar den) utifrån mina egna hundar och vänner/uppfödarkollegors hundar.

Okej så om jag skulle beskriva staffen med 3 ord skulle det nog bli: energisk, rolig och kelig. Ordet lugn skulle inte ens komma på topp-10 listan  Staffen är väldigt vänlig mot människor och verkligen ÄLSKAR människor! Ett av de första problemen man ofta stöter på med sin staffevalp är att gå förbi människor utan att hälsa! Alla människor ska hälsas på och pussas på! De kommer väldigt nära sina ägare då de oftast inte har så mycket integritet eller "personal space". De älskar att vara nära nära och de ska helst alltid bli klappade. Många tycker om att sova sked under täcket med sina människor.

Staffen hittar på massa roligheter, hoppar och far, leker och stojjar! Jag skrattar nog åt mina staffar varje dag med alla konstiga saker de hittar på. De är oftast väldigt motiverade av godis och lek likväl som beröm och kel. Detta gör att staffen vanligtvis är väldigt tacksam att träna. De vill hänga med, de vill göra rätt och de vill bli belönade! Att träna en staff med hårda ord och tvång däremot brukar inte funka så värst bra. Staffen är väldigt vek inför sina människor och kan lätt bli kränkt och förnärmad. I detta läget låser de sig och vill inte ha med sin förare att göra alls! Staffens stora akilleshäl träningsmässigt (enligt mig) är att de har väldigt svårt med impulskontroll och stadga. De har ofta lätt att bli distraherade av saker som händer runtomkring och går lätt upp i varv i nya situationer.

Staffen har ofta jaktintresse. Jag har hört folk som inte upplevt detta men om man kikar på var rasen kommer ifrån nämlighet terrier-raserna så bör det logiskt sätt finnas kvar ett jaktintresse  och då främst för småvilt men även klövvilt. De flesta staffarna jag själv äger och har träffat på har ett jaktintresse. Dock är det oftast inte ett helt omöjligt sådant utan med mycket träning så går det ibland att bryta hos vissa individer. Det finns även indidvider som inte alls är intresserade av vilt men min åsikt är att detta är ett undantag. 

Staffen är som sagt väldigt energisk och speciellt som valp/unghund kan ägarens tålamod testas ordentligt. I staffekretsar pratas det mycket om passivitetsträning och detta finns det en god grund till, nämligen att staffen HATAR att göra ingenting (om det inte handlar om att mysa i soffan med sina egna människor). Att vara stilla och vänta resulterar allt som oftast i att en staffe skriker i högan sky (de skäller sällan och det roliga är att alla har ett väldigt individuellt skrik). När de kommer hem till någon annan så är det ofta full fart att springa i 190 runt i hela huset och undersöka och sällan håller de sig bara på golvet! När man får gäster hem är det 190 runt för att hälsa på alla, de hoppar ofta och är väldigt buffliga i sitt hälsande och de kan ta flera timmar innan de kopplar av helt när man har gäster hemma. Att stänga in en staffe i ett annat rum än det man själv vistas i är en fruktansvärd handling enligt en staffe och detta uttrycks ofta genom ett fruktansvärt envist skrikande.

Staffen kräver självklart en del motion och träning men de är ingen arbetsmaskin som man behöver motionera enorma mängder. En långrunda på 1h eller mer plus lite kortare rundor ett par ggr till om dagen upplever jag räcker gott för mina hundar. Samtidigt så hänger de gärna med på en riktigt lång vandring eller längre löprundor men har oftast inga problem med att ta det lite lugnare en dag ex om man är sjuk eller så. Staffen är väldigt bra på att anpassa sig till olika familjers livsstil. Staffen är generellt sätt väldigt bra med barn och är faktiskt den enda rasen som har med i sin rasstandard (texten som ska följas för att bedömma en individs kvalitet vid utställning) att den ska vara vänlig mot barn. Dock ska självklart aldrig barn och hundar lämnas ensamma ihopa! Staffen är bufflig och hoppig som sagt och kan lätt välta ett litet barn även om det bara är i glädje, och självklart så bits de som valpar!

Okej nu kommer vi till den heta potatisen! Det som uppfödare ofta inte är ense om hur man ska ta upp! Nämligen reaktivitet mot andra hundar. Jag är av åsikten att man ska veta vad man har i kopplet och inte romantisera bilden av hunden. Så JA det förekommer att staffar inte fungerar med alla andra hundar (och andra djur)! Det är tom ett vanligt förekommande fenomen. Vill man ha en hund som man ska släppa ihop med ett gäng okända hundar i rasgården varje kväll så ska man inte ha en staff. Vill man ha en hund som ska uppföra sig fint i kopplet när den går förbi okända hundar och som fungerar fint med familjens egna hundar och ett par andra lekkompisar, ABSOLUT då kan staffen vara rätt! Staffar behöver socialiseras väl PÅ RÄTT SÄTT med RÄTT HUNDAR. Staffar behöver tränas på att vara runt andra hundar utan att bry sig om dem utan bara fokusera på matte/husse. Staffar behöver ha bra hund-förebilder för att lära sig hur man ska bete sig när man umgås med andra hundar. Det bästa är att hitta några äldre, lugna, tydliga hundar som man kan låta sin valp umgås med. De här hundarna ska helst ha subtila signaler men samtidigt inge en väldig respekt och helst inte bry sig värst mycket om valpen, detta är jätte nyttigt! Då lär sig valpen att respektera andra hundar och att lyssna på de små signalerna.

Tillbaka till den där kommentaren om att "vi vill ha den lugna valpen". Okej, valparna börjar visa sina personligheter LITE vid 6 veckor ålder, först vid 8 veckors ålder har jag en rättvisande bild om hur valpen är JUST DÅ i DEN SITUATIONEN. När valpen flyttar till sitt nya hem kan allt mycket väl förändras. Jag har exempelvis en "tiklinje" där de ofta är lugna som valpar och ända fram till strax under året och sedan blir de sjövilda. Jag har en annan "tiklinje" där de är sjövilda (och då menar jag verkligen SJÖVILDA) som valpar och sedan lugnar sig mycket strax efter 1 år. Till kommer också aspekten att valpintressenterna oftast vill veta vilken som är deras valp innan 6-8 veckor. Så i praktiken så kan jag inte ge någon "den lugnaste" valpen eftersom jag inte vet särskilt mycket om valparna när de tingas och dessutom det jag vet gäller bara helt säkert för hur valpen är just då, i valplådan. Därför vill jag att mina valpköpare ska vara fullt inställda på att få en typisk staffe med allt vad det innebär; alltså vild och galen, bitig, skrikig och alldeles underbar liten hund med ett hjärta av guld  Om individen sen blir lättare än standardhunden så är det bara att vara tacksam

Så för att summera

NEGATIVT MED STAFFEN

*Vild!!!

*Har svårt att koppla av i ovana situationer

*Svårt med impulskontroll

*Skriker/gnäller

*Jaktinstinkt

*Ibland svårt med andra hundar och djur

POSITIVT MED STAFFEN

*Rolig

*Tacksam att träna

*Kelig

*Tycker om människor

*Skäller sällan

*Anpassningsbar

*Kräver inte överdrivet mycket motion

*Klarar av att hänga med på alla tänkbara äventyr

*Pigg och alert

*Världens BÄSTA ras!!! Har du inte blivit älskad av en staffe så har du inte blivit älskad!!!

båda 4v1d

Kategori: Vardag hos kennel Brightstaff, Om staffen

Att välja valpköpare!

2015-12-28 11:09

När man föder upp hundar blir det efter ett tag ganska tydligt att många valpköpare anser att det bara är de som ska välja uppfödare inte att uppfödaren också ska välja dem. Intressenten kollar runt på olika hemsidor och pratar med folk och bestämmer sig sedan för att DEN kenneln ska det vara och DEN kullen! Sen skickas ett mail iväg med en väldigt kort presentation och att vi vill köpa valp från DEN kullen.

De allra flesta personer som hör av sig om valp till mig anser jag vara bra personer som absolut kan erbjuda en hund ett bra hem! Men ibland kan man känna att staffen kanske ändå inte är den BÄSTA rasen för just det hemmet. Ibland kan jag känna att absolut ett bra hem och även ett bra hem för en staffe, men inte en av mina valpar. Kanske för att mina hundar är inte den "typen" av staffe som hade passat dem bäst eller för att jag känner att jag och valpköparen inte tänker samma ang. hundägande/avel.

Som valpintressent har man målat upp en bild i sitt huvud om hur rasen är och kanske även om hur en viss uppfödares hundar är. När jag då kommer och säger nej rasen och mina hundar är inte så och inte så, så kan alldeles säkert besvikelsen bli stor. Eller att få höra att nej tyvärr ni får inte köpa en hund av mig för att det helt enkelt inte passar. I de läget är det säkert lätt att bli irriterad och kanske tom arg, att tycka att den där uppfödaren är otrevlig eller liknande.

Men lika mycket som mina valpköpare väljer min kennel så måste jag också välja dem! Jag säljer inte till någon som jag inte tror passar med staffen som ras, jag säljer inte till någon som inte passar för den aktuella kombinationen och jag säljer inte till någon som jag känner att jag kommer ha svårt att komunicera med. Varför? Jo för jag bryr mig om att rasen, jag bryr mig om mina valpar och jag bryr mig om mina valpköpare! Jag vill att mina valpar ska komma till ett hem där deras vilda personligheter är ett plus inte en belastning! Jag vill kunna hjälpa mina valpköpare när svårigheter uppstår och det kan jag inte göra om jag och valpköparen är på helt olika våglängder.

Jag berättar väldigt mycket om staffens negativa sidor till mina valpköpare bara för att jag vill inte att mina valpköpare ska bli besvikna, jag vill inte känna att jag inte har berättat allt. Men bli inte nedslagen! Staffen har mestadels positiva egenskaper (iaf positiva för mig) och är en helt fantastisk ras, men den är inte rätt och fantastisk för alla

Ps: kommer nog ett inlägg längre fram om hur jag upplever att staffen är.

547099_10150820398195636_1644599643_n

Kategori: Vardag hos kennel Brightstaff

Söker eventuellt fodervärd till vuxen hanhund

2015-12-20 22:52

Ibland måste man ta jobbiga beslut... Beslut som man kanske inte vill ta för sin egen del men måste ta för sina hundars del... Detta är ett sådant beslut. Jag kommer eventuellt sätta ut Nelson på foder. Förutsättningen för att jag ska göra det är att ett hem dyker upp där han kan få det bättre än det liv som jag kan erbjuda honom! Då och endast då kan det bli aktuellt!

Jag upplever att Nelson behöver mer egentid och kärlek än vad han kan få här med flera andra hundar. När jag är med honom själv och han inte måste konkurera om uppmärksamheten blir han mycket lugnare och mer harmonisk. Självklart är även tikarnas löp en bidragande faktor till att Nelson ofta är uppe i varv. Han är så otroligt duktig, läraktig och mysig när han är själv och man kan ge honom allt fokus. Så om någon kan erbjuda honom en lugnare situation med mer egentid så måste jag för hans skull ge honom den chansen även om det svider något otroligt! 

Nelson är en stor hane på snart 3 år. Han är friröntgad och helt frisk på alla sätt! Han är väldigt kärleksfull och otroligt tacksam att träna med, om man tränar på rätt sätt! Nelson är en mjuk kille som måste tränas med positiva metoder! Med beröm och samarbete klarar han alla vardagliga situationer med glans! Han kan vara väldigt bufflig i sin framtoning men lugnar sig oftast ganska snabbt. Självklart är han rumsren och kan vara ensam hemma rimliga stunder. Han kan stimma upp sig och låsa sig i vissa situationer om man inte är aktiv i sitt samarbete med honom.

Jag söker ett lugnt hem utan för mycket stoj och stress till Nelson, utan andra hundar att konkurera om uppmärksamheten med (hundkompisar utanför hemmet är inga problem). Nelson är inte van vid katter eller små barn. Hunderfaranhet och viss kunskap om hundträning är en stor fördel! Jag ser gärna att man vill träna med honom då han är väldigt duktig och tycker det är kul.

Om rätt hem dyker upp kommer Nelson alltså placeras ut på foder. Jag har krav på att mina fodervärdar ska bo i Skåne. Vid intresse skicka UTFÖRLIG presentation till brightstaffkennel@gmail.com

IMG_9370


Kennelpromenad!

2015-12-13 17:56

Idag va det kennelpromenad ute i Vomb! Mycket trevligt! Efteråt bjöds det på lussebullar dagen till ära och jag passade på att knäppa lite bilder.

IMG_0974Emma, Sandra och Hobbe

IMG_0975 

Elda ville gärna smaka på Ulrikas muffin

IMG_0978

Elda lyckades så klart charma Therese på klassiskt staffe-maner

LOKE 10m

loke 10m2

loke 10m3

Loke (Brightstaff Electric Evolution) va snygg som attans

 

 

 

 

 

Kategori: Kirra, Kennelpromenad, E-kullen, F-kullen, Hobbe